Today.ua

“Співпраця з КДБ - не гріх“: Філарет розкаявся

Патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет, якого в ПЦУ позбавили всіх канонічних прав, не вважає гріхом співпрацю церкви з КДБ. Філарет заявив, що у радянські часи з Комітетом держбезпеки були узгоджені кандидатури всіх єпископів Російської православної церкви (РПЦ).

«Співпраця з КДБ — не гріх. Якщо Господь цю радянську безбожну владу допустив, то треба жити в умовах цієї безбожної влади», — заявив патріарх.

Тому, за словами Філарета, в СРСР священнослужителі виконували закони радянської влади. Також почесний патріарх Філарет згадав, як співробітники КДБ зажадали від нього відкрити таємницю сповіді, а коли він не погодився, то пригрозили розстрілом.

«Я сказав, що можете розстріляти, для мене це не має значення. Багато єпископів і духовенства так надходили. Тобто не віддавали кесарю боже. Тому владі треба коритися», — додав Філарет.

Нагадамо, 20 червня 219 року почесний патріарх Філарет скликав помісний собор, після завершення якого оприлюднив постанову про відновлення Київського патріархату. У документі Філарета скасовується положення Об’єднавчого собору ПЦУ, який пройшов 15 грудня 2018 року.

У ПЦУ назвали проведення собору Філарета незаконним і не визнали його рішення про відновлення Київського патріархату.

Як повідомлялося, Вселенський патріарх Варфоломій підтримав розвиток Православної церкви під проводом митрополита Епіфанія, і не погодився з позицією Філарета щодо відновлення Київського патріархату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ