Today.ua

Деруни-бандуряники з грибами: рецепт старовинної української страви на обід

Бандуряники – це вид дерунів із грибами, які запікаються у печі чи духовці. Традиційна страва старовинної української кухні готується у горщиках та з підливою. Її можна зробити за простим рецептом – на обід.

Етнографічна група українців лемки у своєму діалекті називала картоплю бандурою, звідки й походить назва дерунів – бандуряники. Щоб приготувати їх, знадобляться слідуючі інгредієнти:

Натріть картоплю та одну цибулину. Бажано використовувати більшу і дрібнішу терки – щоб отримати оригінальну структуру. Додайте до картоплі яйце, борошно, сіль та перець. Перемішайте складові та сформуйте ложкою деруни.

Обсмажуйте бандуряники на олії. Бажано використовувати сковороду з антипригарним покриттям. Готові вироби слід перекласти в горщики або форму для запікання.

Промийте та наріжте гриби, які також потрібно обсмажити – разом із цибулею, нарізаною півкільцями. Спочатку відправте на сковороду овоч, а потім гриби.

Поперчіть та посоліть гриби, додайте пропущений через прес часник. В кінці приготування додайте сметану і близько 100 мл води.

З'єднайте грибну засмажку з бандуряниками, а зверху натріть сир. Запікайте в духовці близько 15 хвилин при 180 градусах. Смачного!

Нагадаємо, як приготувати деруни по-китайськи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ