Today.ua

Що приготувати на Святвечір: 12 традиційних пісних страв

Перед Різдвом 6 січня відзначається Святвечір. Цілком ймовірно, що цього року це буде востаннє, коли Різдво на національному рівні відзначається цього дня. Тепер ми святкуватимемо його з усім світом – 25 грудня. Однак багато українців продовжать дотримуватись укоріненої традиції. Але варто пам'ятати, що з давніх-давен в Україні Різдво відзначалося саме напередодні Нового року!

На Святвечір віруючі готуються відзначати народження Христа та очищають тіло, а тому на стіл подаються пісні страви – їх має бути 12. Не можна подавати м'ясо, яйця та молочні продукти, проте дозволяється риба.

І так, ідеальне меню може виглядати приблизно так:

  1. узвар із сухофруктів
  2. запечена скумбрія/форель/пангасіус/піленгас/лосось
  3. кутя з сухофруктами, цукатами або родзинками та медом
  4. мариновані гриби
  5. вареники з картоплею (тісто на воді без яєць)
  6. овочеве рагу
  7. тушкована капуста з грибами та цибулею
  8. Заливна риба
  9. борщ на овочевому бульйоні
  10. пиріг з яблуками на тісті без яєць та молока
  11. медові кекси на тісті без яєць та молока
  12. салат з буряком

Нагадаємо, досвідчені господині поділилися рецептом простого та смачного гарніру із залишків буряків – закуска з ароматним соусом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ