Перед Різдвом 6 січня відзначається Святвечір. Цілком ймовірно, що цього року це буде востаннє, коли Різдво на національному рівні відзначається цього дня. Тепер ми святкуватимемо його з усім світом – 25 грудня. Однак багато українців продовжать дотримуватись укоріненої традиції. Але варто пам'ятати, що з давніх-давен в Україні Різдво відзначалося саме напередодні Нового року!
На Святвечір віруючі готуються відзначати народження Христа та очищають тіло, а тому на стіл подаються пісні страви – їх має бути 12. Не можна подавати м'ясо, яйця та молочні продукти, проте дозволяється риба.
І так, ідеальне меню може виглядати приблизно так:
- узвар із сухофруктів
- запечена скумбрія/форель/пангасіус/піленгас/лосось
- кутя з сухофруктами, цукатами або родзинками та медом
- мариновані гриби
- вареники з картоплею (тісто на воді без яєць)
- овочеве рагу
- тушкована капуста з грибами та цибулею
- Заливна риба
- борщ на овочевому бульйоні
- пиріг з яблуками на тісті без яєць та молока
- медові кекси на тісті без яєць та молока
- салат з буряком
Нагадаємо, досвідчені господині поділилися рецептом простого та смачного гарніру із залишків буряків – закуска з ароматним соусом.