Якщо не підгодовувати моркву, вона все одно виросте, але в неї не буде того особливого хрускоту і соковитого смаку. Досвідчені городники розповіли, що треба зробити для найкращого врожаю.
Зазвичай культуру удобрюють чотири рази: при сівбі, після сходів, ще через три тижні та за два тижні до збирання врожаю. Враховуючи, що більшість вже висадили моркву і вона почала давати перші паростки, то час підгодувати її. На бадиллі вже має бути як мінімум три повноцінні листочки, а з дня посадки має пройти два тижні.
Підгодовувати моркву важливо після дощу чи поливу.
Чим підгодувати моркву без хімії?
Йодом – на 10 л води треба розвести 20 крапель речовини та розлити строго (!) між рядами.
Підгодувати культуру можна золою - у сухому вигляді чи розчині. Для розчину знадобиться 100 г золи на 10 л води. Його потрібно настояти 12 годин. Землю біля моркви розпушити, після чого полити або розсипати 250 г золи на 1 метр грядки.
Не всі знають, що видалені з городу бур'яни можна використовувати на благо. З кропиви, кульбаб, лопуха та полину можна зробити добриво. Для цього треба взяти велику не металеву (!) місткість - каструлю, відро або бочку, на 2/3 заповнити травою і залити до верху водою. Залишити на сонці на 5-7 днів, періодично помішуючи. Коли вміст перестане пінитися, його можна використовувати, розвівши у пропорції 1 до 10 з водою.
Можна також зробити розчин з курячого посліду (який, звичайно, не завжди є під рукою). Важливо - це добриво не можна використовувати в спеку. Послід потрібно розвести в пропорції 1 до 10 і залишити настоюватися 12 годин. Коли підживлення буде готове, його потрібно знову розвести в пропорції 1 до 10 з водою і полити між рядками моркви.
Нагадаємо, названо дешеву крупу, яку потрібно розсипати по городу - добриво та захист від шкідників.