Борщ в оригінальному варіанті готується на м'ясному бульйоні, проте можна використовувати і овочевий. У такому разі традиційна українська страва буде більш дієтичною та доступною. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко поділився своїм рецептом.
У липні український борщ отримав визнання ЮНЕСКО і увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінової охорони. Знаменитий кулінар та блогер Євген Клопотенко запропонував приготувати страву з інгредієнтами, які додадуть їй цікаві смакові нотки.
Вам знадобляться:
- 4 картоплини;
- буряк;
- цибулина;
- морква;
- невеликий качан капусти;
- 1/6 кореня селери;
- 3 л води;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- солодкий перець;
- 3 з. часнику;
- лавровий лист;
- сіль та перець (чорний, запашний та гострий - горошком) за смаком;
- 1 ч. л. копченої паприки;
- 1 ч. л. копченої груші;
- свіжа зелень;
- сметана для заправки.
Насамперед потрібно почистити та промити овочі, а потім приготувати овочевий бульйон. Для цього потрібно розрізати навпіл моркву, цибулину, селеру і солодкий перець, із якого треба видалити качан і насіння.
Часник роздавіть плоскою стороною леза ножа. Овочі разом із сіллю, лавровим листом та спеціями потрібно відварювати протягом 30 хвилин на маленькому вогні. Потім треба видалити їх із бульйону.
Картоплю наріжте кубиком або шматочками приблизно однакового розміру та відправте у бульйон. Натріть буряки і засипте половину в борщ. У каструлю треба додати копчену паприку та грушу, а також томатну пасту. З ними страва набуде приємного аромату та специфічного присмаку.
Наріжте капусту і додайте в каструлю. Наприкінці приготування слід ввести в борщ другу частину буряка та варити до готовності. Страва подається із нарізанною зеленню та сметаною.
Нагадаємо, які секретні інгредієнти допоможуть приготувати борщ як у ресторані.