Різдвяний піст 2019: що можна їсти кожного дня і яких обмежень дотримуватися

Різдвяний піст у православних християн розпочнеться вже 28 листопада і триватиме 40 днів - до Різдва, 7 січня. Порівняно з Великим постом, він вважається несуворим. У цей період можна їсти варену їжу з рослинною олією, рибу, і навіть пити вино. На кожен день рекомендується свій набір продуктів та обмежень.

Різдвяний піст 2019: що можна їсти кожного дня і яких обмежень дотримуватися  - today.ua

Їсти рибу дозволяється лише у великі свята – Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), День Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам'яті деяких святих – апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).

У піст категорично забороняється вживати міцні алкогольні напої. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.

Найсуворіший день Посту - 6 січня. Завершується Різдвяний піст 7 січня після настання темряви, або появи на небі першої зірки.

Різдвяний піст ділиться на 3 етапи:

  • З 28 листопада по 19 грудня;
  • З 20 грудня по 1 січня;
  • З 2 по 6 січня.

Що можна їсти з 28 листопада по 19 грудня:

Понеділок: гаряча їжа рослинного походження, але без масла.

Вівторок, четвер, субота і неділя: рослинна їжа з додаванням олії, наприклад, овочеві супи та каші, а також риба.

Середа і п'ятниця: продукти рослинного походження, без термообробки, – це так зване сухоїдіння. Допускаються фрукти, овочі, горіхи, хліб, мед і сухофрукти.

В суботу та неділю можна вино.

Різдвяний піст 2019: що можна їсти кожного дня і яких обмежень дотримуватися

Що можна їсти з 20 грудня по 1 січня:

Понеділок: гаряча їжа рослинного походження, але без олії.

Вівторок і четвер: приготована на рослинній олії їжа.

Середа і п'ятниця: сухоїдіння.

Субота і неділя: гаряча їжа рослинного походження з олією, риба.

Різдвяний піст 2019: що можна їсти кожного дня і яких обмежень дотримуватися

Що можна їсти з 2 по 6 січня:

Понеділок, середа і п'ятниця: сухоїдіння.

Вівторок і четвер: гаряча їжа без олії.

На вихідних можна додати до гарячої їжі рослинне масло.

6 січня, у Святвечір, забороняється їсти до сходження на небі першої зірки. Після – почніть трапезу з куті – традиційної різдвяної страви із зерен пшениці або рису, підсолоджених медом, сухофруктами, родзинками, маком та горіхами.

Під час святкування Нового року тим, хто дотримується посту, дозволено їсти рибу і випити трохи вина. На святковий стіл можна поставити пісний плов з яблуками, гарбузом і сушеними фруктами.

Раніше повідомлялося, що за незаконну вирубку ялинок напередодні Нового року українцям загрожує штраф до 34 тис. гривень.

ДЖЕРЕЛОfakty.com.ua