Today.ua

Резолюцію прийнято: ПАРЄ закликає Росію звільнити українських моряків

Парламентська асамблея Ради Європи закликає Росію звільнити заарештованих українських моряків. Відповідну резолюцію ПАРЄ ухвалила сьогодні, 24 січня.

Також Асамблея закликала РФ і Україну утриматися від подальших кроків, які можуть призвести до ескалації конфлікту.

"За" проголосували 103 члени ПАРЄ, "проти" - 3, утрималися - 16.

"Асамблея закликає Російську Федерацію негайно звільнити українських військовослужбовців і забезпечити їм необхідну медичну, юридичну та/або консульську допомогу ... Забезпечити свободу проходу в Азовському морі і Керченській протоці ... Утримуватися від насильства в разі розбіжностей у думках про можливі порушення кордонів і слідувати міжнародним процедурам для вирішення суперечок. Асамблея закликає владу Російської Федерації і України утримуватися від будь-яких подальших кроків, які можуть загострити конфлікт", - йдеться в тексті резолюції.

Також ПАРЄ підтримала пропозицію Європарламенту поширити мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на зону Азовського моря, а також пропозицію Німеччини і Франції про направлення спостерігачів від третіх країн за рухом суден у водах Керченської протоки.

Крім того, ПАРЄ закликала Червоний Хрест і Комітет ради Європи з питань запобігання катуванням відвідати заарештованих українських моряків і підтримати дипломатичні дії для визволення.

Раніше також стало відомо, що Єврокомісія відправить до Маріуполя нову місію у зв’язку із російською агресією на Азові.

Нагадаємо, згідно з рішенням Лефортовського районного суду Москви, всі, крім поранених моряків, залишаться в СІЗО до 24 квітня. Олег Мельничук, Андрій Артеменко, Андрій Ейдер і Василь Сорока – до 26 квітня.

Як відомо, 28 листопада 2018 року Київський районний суд Сімферополя заарештував на 2 місяці усіх 24 українських моряків.

25 листопада російський прикордонний корабель протаранив буксир МВС в Азовському морі. Тоді росіяни затримали українських моряків за нібито незаконний перетин кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ