Today.ua

Пісне меню перед Різдвом: дієтолог розповіла, чим замінити м'ясо

В Україні триває Різдвяний піст, який завершиться 6 січня, напередодні Різдва. Згідно з церковними канонами, до цього часу дозволяється вживати в їжу тільки пісні страви, в яких немає продуктів тваринного походження. За словами дієтологів, прекрасним джерелом рослинного білка в період посту стануть бобові продукти, які успішно замінять вам м'ясо.

Не всі знають, що користь бобових (нут, маш, горох, сочевиця, квасоля різних видів) багато в чому залежить від способу приготування. Для того, щоб отримати максимальну користь з цих продуктів, їх бажано на ніч замочувати в холодній воді. Тоді квасоля або нут набухнуть і швидше зваряться. А значить, вони втратять менше поживних речовин при термічній обробці і рослинний білок краще засвоїться.

При замочуванні у воду можна додати сіль, ложечку яблучного оцту, або трішки соку квашеної капусти. Це посилює ферментацію і процес замочування стане тоді ще ефективнішим.

За словами дієтолога Анни Мельничук, бобові в піст необхідно поєднувати з овочами і зеленню. Адже взимку проблема отримання поживних речовин особливо актуальна. В ідеалі овочі та зелень потрібно додавати в кожний прийом їжі. Під час посту нам як ніколи потрібні джерела фолієвої кислоти, а утримуються вони як раз в зелених продуктах.

Раціон під час посту може включати також хліб, сухарі, овочі, гриби, зелень, ягоди, фрукти і сухофрукти, горіхи, насіння, мед, а в деякі дні дозволяється риба, морепродукти, олія і навіть вино.

Раніше повідомлялося, що забороняється робити в Різдвяний піст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ