Today.ua

Перевірка на якість: водіям на авто з ГБО розповіли, де краще заправлятись

Багато хто вже давно зробив вибір на користь газобалонного обладнання (ГБО) для авто, аже ціни на газ в Україні не можуть не радувати. А ось на українських автозаправках якість палива, нажаль, не завжди відповідає нормам. Про це повідомив директор інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець.

Як передає Autonews.ua, експерт повідомив, що їм вдалося зібрати проби на основних АЗС країни (БРСМ-НАФТА, WOG, КЛО, Shell, ОККО, Sun Oil, Glusco, Авіас, Marshall, Avantage 7) і перевірити на якість автогаз і точність затоки. Випробували на міцність незаконні заправки і малі мережі у вигляді Avantage 7, оскільки саме вони викликають підозру у користувачів і виставляють найнижчі прайси на паливо.

Перш за все експертиза виявила точність розливу. Майже всі АЗС показали точність заправки більше 97%, а найбільшими показниками відповідності обсягів похвалилися БРСМ-Нафта і KLO з точністю наливання в 99%. Мережі WOG і LPG Mustang показали 98,5% точності. Недоливають по 10-15% на дрібних нелегальних заправках - Marshal і Avantage.

У лабораторії протестували і зразки автогазу на відповідність вимогам ДСТУ.

Всі великі мережі показали досить високу якість палива. Найкраще співвідношення ціни і якості показали БРСМ-Нафта, LPG Mustang (WOG) і LPG на заправках КЛО - понад 60% пропану і менше 40% бутану. У дрібних "нелегалів" пропану в газі виявилося всього 31% при нормі не нижче 50 ± 10%. Трохи вище цей показник у дрібних мереж автогазу - 35%. Такий показник не псуватиме двигун, але явно збільшить витрати, особливо з приходом низьких температур.

Отже, експерти рекомендують не намагатись урватись за найнижчими цінами на паливо, а все ж обирати перш за все якість, щоб не нашкодити ГБО та двигуну.

Нагадаємо, раніше було названо приблизну вартість техогляду для легкових авто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ