Паски на Великдень: коли починати готувати святкову випічку

Вже зовсім скоро, 19 квітня, православні християни відзначатимуть одне з найважливіших релігійних свят - Великдень. Готуються до Великодня завжди заздалегідь, адже треба пофарбувати яйця, напекти паски та підготувати інші продукти та страви до свята. Однак не всі знають, що існують деякі правила щодо того, коли саме треба готувати паски.

Паски на Великдень: коли починати готувати святкову випічку - today.ua

Страсний тиждень – останній тиждень Великого посту перед Великоднем. Саме в цей тиждень випікають паски, а також фарбують крашанки і розмальовують писанки. Згідно із канонами церкви, готувати паски можна в середу і четвер. Більшість віруючих вважають, що краще готувати випічку в Чистий четвер, який в поточному році припадає на 16 квітня. Якщо з якихось причин господиня не встигла спекти паску вчасно, зробити це можна за день до Великодня - в суботу, 18 квітня. Саме цей день є крайнім терміном для приготування пасок.

При цьому краще зайнятися випічкою з самого ранку, адже процес цей є доволі складним та довгим.

Якщо ж говорити про те, в який день не бажано пекти паски, священнослужителі не рекомендують займатися приготуванням їжі в п’ятницю Страсного тижня, тому що вона вважається днем скорботи й журби для християн.

Нагадаємо, раніше ми розповіли рецепт швидкої шоколадної паски.