Старий Новий рік, або Щедрий вечір щорічно святкують в ніч з 13 на 14 січня. За традицією, увечері 13 січня, українці здавна варили кутю, яку в народі називали Щедрою. Її заправляли смальцем, вершками або вершковим маслом, додаючи всі інші інгредієнти. Вважалося, що чим багатша приготована - з великою кількістю продуктів - кутя, тим кращим буде врожай і вище достаток у сім'ї.
Класична Щедра кутя
Інгредієнти:
200 г пшеничної крупи
125 г вершків
125 г маку
50 г очищених горіхів
50 г родзинок
ваніль
цукор
мед
Спосіб приготування:
1. Перебрану і промиту крупу зваріть до м'якості протягом 2 годин, процідіть, охолодіть.
2. Мак залийте окропом і прогрійте до м'якості. Процідіть через густе сито, обсушіть, пропустіть через м'ясорубку.
3. З'єднайте мак з пшеницею. Додайте подрібнені горіхи, родзинки, вершки, ванілін, цукор і мед за смаком. Перемішайте.
Щедра кутя з узваром і коньяком
Інгредієнти:
400 г пшениці
200 г маку
100 г горіхів
100 г сухофруктів (родзинки, курага, чорнослив)
100 г меду
1 ст.л коньяку
50 г сушених яблук і груш (для узвару)
Спосіб приготування:
1. Спочатку приготуйте узвар. Залийте 50 г промитих сушених яблук і груш 200 мл води, доведіть до кипіння. Зніміть з плити та дайте настоятися мінімум дві години.
2. Далі відваріть пшеницю до готовності, заливши зерно водою в пропорції 1: 3.
3. Мак залийте окропом, а потім розітріть. Горіхи й сухофрукти розріжте на невеликі шматочки. З'єднайте пшеницю з сухофруктами, горіхами та маком.
4. У склянці узвару розмішайте мед і додайте його в кутю. Врахуйте, що кутя не повинна бути рідкою – можливо, вам знадобиться не весь узвар. В самому кінці влийте ложку коньяку.
Щедра кутя з коньяком і вершковим маслом
Інгредієнти:
1 стакан пшеничної крупи
0,5 склянки маку
0,5 склянки волоських горіхів
мед
50 г вершкового масла
1-2 ст.л.коньяку
0.5 – 1 склянка родзинок
сіль
Спосіб приготування:
1. Замочіть пшеничну крупу на ніч, якщо немає часу, то на 2 години.
2. Залийте її водою в співвідношенні 1: 2 (1 частина крупи, 2 частини води). Посоліть і поставте варитися на слабкому вогні приблизно на годину.
3. Поки вариться каша, замочіть мак і родзинки в окропі. Подрібніть горіхи та обсмажте їх на сухій сковороді.
4. Злийте воду з маку і родзинок. Подрібніть мак в блендері або розітріть вручну, щоб він пустив молочко.
5. Змішайте всі інгредієнти. Додайте вершкове масло, рідкий мед і коньяк.
Додамо ще традиції приготування куті на Старий Новий рік:
- Коли варять кутю, в будинку повинно бути тихо і спокійно.
- Пшеницю беруть найкращу, а воду – чисту.
- Правильна кутя складається з 3 складових: основи, заправки та добавок.
- Щоб крупа не пригоріла, використовуйте товстодонну посуду для варіння, а краще – чавунну.
- Поєднавши всі компоненти, їх потрібно прогріти 10 хвилин, найкраще – в глиняних горщиках.
- Густу кутю розбавте кип'яченою охолодженою водою, відваром з крупи або узваром.
- Кашу довго не зберігайте, оскільки мед може заграти. З цієї ж причини не рекомендується класти свіжі фрукти. Краще додавати мед безпосередньо перед подачею.
Нагадаємо, нещодавно повідомлялося про найпростіший рецепт куті.