Today.ua

Оригінальні рецепти Щедрої куті на Старий Новий рік: з коньяком, вершками, маслом

Старий Новий рік, або Щедрий вечір щорічно святкують в ніч з 13 на 14 січня. За традицією, увечері 13 січня, українці здавна варили кутю, яку в народі називали Щедрою. Її заправляли смальцем, вершками або вершковим маслом, додаючи всі інші інгредієнти. Вважалося, що чим багатша приготована - з великою кількістю продуктів - кутя, тим кращим буде врожай і вище достаток у сім'ї.

Класична Щедра кутя

Інгредієнти:

200 г пшеничної крупи
125 г вершків
125 г маку
50 г очищених горіхів
50 г родзинок
ваніль
цукор
мед

Спосіб приготування:
1. Перебрану і промиту крупу зваріть до м'якості протягом 2 годин, процідіть, охолодіть.
2. Мак залийте окропом і прогрійте до м'якості. Процідіть через густе сито, обсушіть, пропустіть через м'ясорубку.
3. З'єднайте мак з пшеницею. Додайте подрібнені горіхи, родзинки, вершки, ванілін, цукор і мед за смаком. Перемішайте.

Щедра кутя з узваром і коньяком

Інгредієнти:

400 г пшениці
200 г маку
100 г горіхів
100 г сухофруктів (родзинки, курага, чорнослив)
100 г меду
1 ст.л коньяку
50 г сушених яблук і груш (для узвару)

Спосіб приготування:
1. Спочатку приготуйте узвар. Залийте 50 г промитих сушених яблук і груш 200 мл води, доведіть до кипіння. Зніміть з плити та дайте настоятися мінімум дві години.
2. Далі відваріть пшеницю до готовності, заливши зерно водою в пропорції 1: 3.
3. Мак залийте окропом, а потім розітріть. Горіхи й сухофрукти розріжте на невеликі шматочки. З'єднайте пшеницю з сухофруктами, горіхами та маком.
4. У склянці узвару розмішайте мед і додайте його в кутю. Врахуйте, що кутя не повинна бути рідкою – можливо, вам знадобиться не весь узвар. В самому кінці влийте ложку коньяку.

Щедра кутя з коньяком і вершковим маслом

Інгредієнти:

1 стакан пшеничної крупи
0,5 склянки маку
0,5 склянки волоських горіхів
мед
50 г вершкового масла
1-2 ст.л.коньяку
0.5 – 1 склянка родзинок
сіль

Спосіб приготування:
1. Замочіть пшеничну крупу на ніч, якщо немає часу, то на 2 години.
2. Залийте її водою в співвідношенні 1: 2 (1 частина крупи, 2 частини води). Посоліть і поставте варитися на слабкому вогні приблизно на годину.
3. Поки вариться каша, замочіть мак і родзинки в окропі. Подрібніть горіхи та обсмажте їх на сухій сковороді.
4. Злийте воду з маку і родзинок. Подрібніть мак в блендері або розітріть вручну, щоб він пустив молочко.
5. Змішайте всі інгредієнти. Додайте вершкове масло, рідкий мед і коньяк.

Додамо ще традиції приготування куті на Старий Новий рік:

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося про найпростіший рецепт куті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ