Today.ua

Небезпечне обсмажування: яку олію забороняється використовувати для приготування гарячих страв

Олія - це продукт, який може бути одночасно і дуже корисним, і дуже шкідливим. Все залежить від виду олії та від того, в якому вигляді і в яких кількостях вона вживається. Наприклад, натуральна олія в об'ємі 1-2 ложок, що додаються у свіжий салат, буде корисною для здоров'я людини. А якщо використовувати, наприклад, соняшникову олію для смаження, це може нашкодити організму.

Більш того, за словами вчених, навіть при повільному обсмажуванні соняшникова олія може стати причиною розвитку онкологічних захворювань.

Так, за результатами одного з досліджень, найбільшу небезпеку при смаженні представляють лляне і соняшникова олії. У цих видів олій спостерігається найнижча температура задимлення - в районі 170 градусів. Таким чином, навіть при повільному обсмажуванні вони виділяють шкідливі речовини і канцерогени.

Також не рекомендується використовувати при обсмажуванні нерафіновану олію. Кращим рішенням стане використання такої олії при приготуванні холодних страв.

А ось найбільш безпечною вважається оливкова олія. Вона має відносно високу температуру кипіння - 240 градусів. Варто відзначити, що навіть досягаючи цієї температури, олія не димить, не підгорає і не бризкається. Оливкова олія також містить мононенасичені жирні кислоти Омега-9, які абсолютно нешкідливі для організму.

Нагадаємо, раніше ми розповіли, які овочі визнані шкідливими для здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ