Today.ua

Не впорався з вербуванням українців: в РФ звільнили начальника розвідцентру

Начальника російського розвідувального центру в Краснодарському краї, який забезпечував інформацією бойовиків на Донбасі, брав участь у анексії Криму і вербував українців, звільнили через низку службових провалів. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Контррозвідники встановили, що начальник розвідувального центру Петро Каменщиков очолював свій підрозділ з 2012 року і організував роботу з вербування українських громадян.

Як повідомили в СБУ, вони поповнювали агентурні мережі для збору різнопланової розвідувальної інформації, а також входили в агентурно-бойові групи для підготовки і проведення диверсійних акцій на території України.

За даними СБУ, Каменщиков був звільнений через провали у вербуванні українців, які викривали контррозвідники СБУ.

"Тільки під час останнього обміну за схемою 35 на 35, який відбувся 7 вересня 2019 року, в РФ було передано чотирьох викритих контррозвідкою і засуджених за державну зраду агентів", - йдеться в повідомленні СБУ.

Також українська спецслужба повідомила, що наразі вирішується питання про притягнення Каменщикова та інших працівників центру, задіяних у розвідувально-підривній діяльності проти України, до кримінальної відповідальності за ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, на Донбас з "перевіркою" процесу розведення сил приїхав соратник президента РФ Володимира Путіна, депутат Держдуми Олексій Журавльов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ