Американські вчені з'ясували, що регулярне вживання в їжу помідорів знижує ризик захворювання на рак. Про це йдеться в прес-релізі на відомому медичному порталі.
Зокрема вчені Університету Тафтса (США) з'ясували, що каротиноїдний пігмент лікопін, що міститься в томатах, знижує ризик розвитку жирової хвороби печінки, раку і запалення.
В ході дослідження в організм мишей, що нещодавно народилися, вводили канцероген, який сприяє формуванню злоякісних пухлин в печінці. Після цього гризунів годували їжею з високим вмістом жирів. При цьому одна з груп тварин отримувала додатково томатний порошок.
Виявилося, що лікопін збільшував кількість і різноманітність корисної мікрофлори, що запобігало надмірному зростанню деяких бактерій, що викликають запалення. При цьому зменшувалася ймовірність жирової хвороби печінки і раку, чому сприяла нездорова дієта тварин.
Крім того, вчені продемонстрували, що томатний порошок був більш ефективний, ніж лікопін окремо. Це пояснюється наявністю в помідорах інших корисних сполук, включаючи вітамін Е, вітамін С, фолати, мінерали, фенольні сполуки і харчові волокна.
Нагадаємо, раніше виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про державну допомогу онкохворим.