Today.ua

Названо продукти, які знижують рівень стресу в організмі

В умовах постійного стресу потрібно правильно харчуватися, щоб підтримати свою нервову систему. Зокрема, рекомендується вживати більше ферментованих продуктів та клітковини. Такого висновку дійшла команда вчених Центру взаємодії їжі та медицини в Ірландії, APC Microbiome Ireland.

Складно сказати, який саме існує зв'язок між мозком та мікробіомом – трильйонами бактерій, які живуть у нашому кишечнику. Але він, безперечно, існує.

Щоб вкотре підтвердити це, ірландські вчені залучили до експерименту 45 здорових людей із відносно низьким вмістом клітковини у віці 18–59 років. Більше половини з них складали жінки. Учасників розділили на дві групи і дали їм дві різні дієти, яких вони мали слідувати протягом чотирьох тижнів.

Приблизно половині людей була призначена психобіотична дієта зі збільшеною кількістю пробіотиків та ферментованих продуктів.

Учасникам сказали включати до щотижневого раціону такі продукти:

З'ясувалося, що ті, хто дотримувався психобіотичної дієти, почали відчувати менше стресу в порівнянні з тими, хто дотримувався контрольної дієти.

Також було виявлено прямий зв'язок між тим, наскільки суворо учасники дотримувалися дієти: ті, хто їв більше психобіотичних продуктів протягом чотиритижневого періоду, повідомляли про найбільше зниження рівня стресу. Це означає, що в тривалій перспективі дієта, що містить пробіотики та ферментовані продукти, виявляється ефективною у боротьбі зі стресом.

Раніше повідомлялося, які продукти не можна зберігати в морозилці, та чому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ