Речовини, які містяться в артишоках, позитивно впливають на організм людини, особливо на печінку. Вони підвищують вироблення жовчі і мають сечогінну дію. Завдяки цим властивостям, лікарі рекомендують вживати артишок при різних хворобах печінки - гепатиті, жовчнокам'яній хворобі, і при запорах.
Його призначають хворим до і після операцій на печінці та нирках. Крім того, вітаміни і мікроелементи, що містяться в артишоку, сприяють зниженню рівня холестерину, допомагають при атеросклерозі судин, знижують рівень цукру в крові і мають протиалергічні властивості. Це аскорбінова кислота, інулін, дубільні речовини і мінеральні солі, вітаміни групи В, РР, А, Е і С.
Плоди артишоку можна їсти сирими або відварними. Їх можна додавати в салати і гарніри, готувати з них пироги та десерти. Деякі навіть заварюють чай з артишоку.
Відомо, що надмірне вживання будь-якого продукту не несе користі. Тому, людям хворим на гастрит, тим, хто має підвищений тиск і жовчнокам'яну хворобу, не рекомендується вживати цей овоч. Також він протипоказаний годуючим мамам, оскільки страви, приготовані на його основі, можуть стати причиною втрати молока.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Раніше повідомлялося, що хліб, яйця і молочні продукти в Україні найближчим часом подорожчають.