Щоб протистояти вірусам та інфекціям, потрібно щодня зміцнювати свій імунітет, а це значить висипатися, не нервувати і правильно харчуватися. Під час карантину ваш раціон повинен бути ще більш збалансованим, ніж зазвичай. Захисні сили організму потрібно поповнювати правильними продуктами, і тоді він буде працювати на повну.
Лікар-імунолог і дієтолог Людмила Гончарова поділилася своїми порадами, як правильно харчуватися в період коронавірусної епідемії.
За її словами, раціон харчування повинен бути максимально різноманітним. Продукти необхідно міняти кожні 4 години. В першу чергу в раціоні повинні бути білкові продукти: птиця, телятина, яловичина, баранина, а також риба, морепродукти і яйця. Хто не їсть тваринний білок - замініть його на продукти з сої.
Ковбаси, копченості і сосиски з раціону слід тимчасово прибрати. Ці продукти і так шкідливі, а в період вірусної інфекції вони ще більше послаблюють вашу імунну систему.
Щодня вживайте в їжу рослинні вуглеводи - злакові та картоплю (тільки в мундирах). Йогурт і кефір містять "хороші бактерії", які відповідають за мікрофлору кишечника і підвищують імунітет. Серед каш віддавати перевагу потрібно саме злаковим крупам, але не пластівцям, в яких не залишилося вже нічого корисного.
Багатим джерелом корисних мікроелементів дієтолог називає квасолю. У цьому продукті міститься мідь, яка активізує вироблення гемоглобіну, і сірка, яка захищає від вірусних захворювань. Також корисно щодня з'їдати 150 грамів капусти біло- або червонокачанної. У ній міститься багато клітковини, яка сприяє виведенню вірусів з організму.
Не забувайте про фрукти, зокрема, про цитрусові. Їжте їх цілими, а також робіть вітамінні чаї. Наприклад, для підвищення імунітету корисно готувати напій з апельсина, лимона, кореня імбиру, додаючи 2 ч. л. куркуми і 1 ч. л. оливкової олії.
Крім того, пийте багато чистої води і зеленого чаю. Адже катехін, один з його компонентів, може знищити вірус грипу.
Раніше повідомлялося, які овочі визнані шкідливими для здоров'я та їх вживання потрібно зменшити.