Today.ua

Набув чинності закон про трансплантацію: що варто знати українцям

Закон України про трансплантацію вже набув чинності, тому заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик вирішив спростувати низку міфів, що розповсюдились на тлі прийняття законопроекту.

Перш за все Ілик наголосив, що "страшилки" від окремих осіб про кримінальну відповідальність лікарів є перебільшеними та відверто маніпулятивні.

"Трансплантація - спеціальний метод лікування, що полягає в пересадці анатомічного матеріалу людини від донора реципієнту і спрямований на відновлення здоров’я людини. Порушення Порядку трансплантації означає порушення порядку пересадки анатомічного матеріалу і ось за це, передбачається кримінальна відповідальність", - зазначив заступник міністра.

Так, в ст. 13 нового Закону визначено умови та порядок застосування трансплантації:

Ілик акцентував, що кримінальна відповідальність може бути застосована, якщо матимуть місце саме такі порушення, які кваліфікуються як бездіяльність, саботаж чи халатність медпрацівників.

Нагадаємо, раніше заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко повідомила, що з 1 січня 2019 року операції з трансплантації в Україні будуть поза законом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ