Today.ua

Місцеві вибори в “червоних“ зонах: як голосуватимуть українці

Вже цієї осені, 25 жовтня, в Україні відбудуться місцеві вибори. Вперше українці обиратимуть мерів міст в умовах карантину. Однак, карантин не завадив провести вибори в Польщі і Білорусі, тому і в Україні скасовувати голосування не будуть.

Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко повідомив, що місцеві вибори в Україні пройдуть в тому числі в "червоних" зонах. Їх можуть скасувати лише в тому випадку, якщо в країні буде введено надзвичайний стан. За словами Ляшка, на даний момент напрацьовані всі рекомендації для безпечного проведення виборів і вони відбудуться в звичайному режимі.

Виборча кампанія офіційно стартує в Україні 5 вересня. В цьому році вперше будуть одночасно проводитися місцеві вибори в громадах і чергові місцеві вибори.

Ще одне нововведення - це гендерні квоти. На цих виборах у виборчих списках двоє з кожних п'яти кандидатів повинні бути жінками. Вибори обласних, районних і сільських рад, а також депутатів міських, селищних та сільських рад територіальних громад, в яких проживає 10 тисяч і більше виборців, будуть проводиться за пропорційною системою з відкритими списками.

Раніше повідомлялося, хто ще не має права голосувати на місцевих виборах 2020 року, крім громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ