Існує поширений міф про те, що найбільшою кількістю вітаміну С, який захищає наш організм в період застуд, насичені цитрусові — лимони, апельсини, мандарини. Проте, медики запевняють, що лідерами за кількістю цього елементу є осінні ягоди, зокрема, обліпиха.
Крім того, плоди обліпихи, з якої вичавлюється масло, містять велику кількість каротинів (про-вітаміну А) і токоферолів (вітаміну Е). Також в них виявлено високий рівень вмісту гліцеридів ненасичених жирних кислот — пальмітинової, стеаринової, лінолевої.
Витяжка плодів цього дерева чудово загоює складні порізи і рани, стимулюючи процеси епітелізації. Також обліпиха славиться своєю протизапальною властивістю і характеризується як болезаспокійливий засіб.
Під час лікування шкірних захворювань масло призначають у вигляді марлевих пов'язок, просочених маслом. У разі запалення слизових призначаються обліпихові свічки — курсом по 10-15 застосувань.
Застосовують обліпіху під час анемії, авітамінозах, а також, як засіб для лікування запальних захворювань органів травлення, таких як гастрити і виразкова хвороба шлунка.
Нагадаємо, у разі підвищення артеріального тиску медики радять вживати певні продукти.