Today.ua

Літр бензину на АЗС подешевшає, а ціна на автогаз злетить

Літр бензину на українських АЗС подешевшає, а ціна на автогаз злетить. Такий прогноз дають аналітики на 2020 рік. За оцінками експертів, ціна автогазу може зрости на 2,8 грн/л (до 15 грн/л). Бензин може подешевшати на 1,4 грн/л (А-95 до 27 грн/л).

Стало відомо, що у Кабінеті міністрів України підтримали ідею компанії Коломойського підкоригувати ставки акцизів на скраплений газ і бензин.

Сьогодні ринок пального вийшов на докризовий рівень, споживання в 2020 році буде рости далі. Експерт оцінив зростання в 2-3% (200-300 тисяч т в рік). Провідна роль залишиться за дизельним паливом, так як автопарк України поповнюється в основному за рахунок дешевих дизельних машин з Європи. Що стосується бензину і автогазу, то багато чого буде залежати від того, чим закінчаться дебати з приводу акцизів.

Також ціни на паливо в 2020 році залежатимуть від курсу гривні до долара, так як серйозних змін котирувань нафти, від яких залежить ціна нафтопродуктів, аналітики не прогнозують.

Відзначається, що здешевлення гривні на 10 копійок підвищує ціну літра нафтопродуктів на 7-8 копійок. Враховуючи, що в держбюджеті-2020 закладений середньорічний курс долара 27 грн/$ (зараз він 24,2 грн/$), можна зробити висновок: за літр палива, можливо, наступного року доведеться викласти на 1,5-2 грн більше, ніж зараз.

Нагадаємо, українські автомобілісти побоюються дефіциту палива. А причиною такої ситуації є "Укрзалізниця".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ