Today.ua

Клімкін прокоментував реакцію Росії на рішення трибуналу ООН про звільнення українських моряків

Глава МЗС України Павло Клімкін назвав заяву МЗС РФ щодо рішення Міжнародного Трибуналу ООН про звільнення українських полонених моряків "млявою та беззубою". Про це він заявив у своєму Twitter, нагадавши Росії, що відповідно до рішення Трибуналу, РФ має "повернути українські кораблі, а головне - звільнити наших моряків".

"Почитайте мляву і беззубу заяву МЗС РФ щодо рішення Міжнародного Трибуналу з морського права, і зрозумієте масштаб нашої сьогоднішньої перемоги", - зазначив дипломат.

У суботу, 25 травня, Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі, захоплені біля Керченської протоки в листопаді минулого року.

У МЗС Росії заявили, що передбачені Конвенцією ООН з морського права процедури вирішення спорів не застосовуються до інциденту в Керченській протоці.

"Як раніше неодноразово зазначалося російською стороною, заяви, зроблені як Росією, так і Україною під час підписання та ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, відкидають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки", - сказано в заяві МЗС Росії.

Також у Москві додали, що під час подальшого арбітражного розгляду мають намір послідовно відстоювати свою позицію, в тому числі щодо відсутності у арбітражу юрисдикції розглядати дану ситуацію в світлі згаданих вище обставин.

У МЗС РФ наполягають, що уникнути виникнення ситуації можна було за умови дотримання вимог російського законодавства, що стосуються судноплавства в цьому районі.

Нагадаємо, за словами президента Володимира Зеленського, виконання Росією наказу трибуналу ООН про звільнення захоплених українських моряків і кораблів може стати першим сигналом з боку російського керівництва про реальну готовність до припинення конфлікту з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ