Today.ua

Кір нагадує застуду: як не пропустити інфекцію

Поки не з'явилися висипання, кір нагадує застуду. Дитячий інфекціоніст доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, кандидат медичних наук Людмила Палатна розповіла українцям, як не пропустити інфекцію.

- Симптоми кору багато хто приймає за грип або ГРВІ: у дитини підвищується температура, виникає сухий кашель, з'являються виділення з носа, розвивається кон'юнктивіт, - пояснює батькам Людмила Палатна. - Також при огляді важливо не пропустити характерні, що нагадують манку, висипання (плями Філатова-Коплика). Вони знаходяться на слизовій щік, яснах, внутрішньої поверхні губ, кон'юнктиви очей. Ці плями з'являються на другий-третій день з початку захворювання, але у деяких дітей їх може і не бути. Тільки коли виникає висип (спочатку на обличчі і шиї, поступово "сповзаючи" вниз), діагноз прояснюється. Важливо знати, що в перші чотири дні висипань дитина залишається небезпечною  для оточуючих.

На жаль, противірусного препарату немає, тому лікування - симптоматичне. Лікарі призначають жарознижуючі, відхаркувальні препарати, краплі в ніс, що знімають набряк і дозволяють краще дихати. Щоб уникнути ураження очей, потрібен вітамін А.

- Дітей з важким перебігом кору необхідно лікувати в стаціонарі, як і малюків першого року життя, - продовжує дитячий інфекціоніст. - Зараз, до речі, обговорюється питання про більш ранню вакцинацію. Згідно з Національним календарем щеплень, вакцинація проти кору проводиться в 12 місяців. Також під наглядом лікарів повинні лікуватися діти, які страждають на цукровий діабет, хвороби крові, імунодефіцитом. Вірус знижує клітинний імунітет, через що ці пацієнти більше схильні до ускладнень.

Нагадаємо, кількість випадків захворюваності на кір в Європі б'є рекорди. За даними ВООЗ, лідером в Європі за кількістю хворих на кір стала Україна. За 2018 рік кір поставила сумний рекорд за кількістю хворих - близько 54 000 чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ