Вчені стверджують - регулярне вживання двох-трьох чашок заварної кави дозволяє запобігти розвитку багатьох захворювань.
Португальські вчені прийшли до висновку, що вживання кави для людей з хронічною хворобою нирок може знизити ризик передчасної смерті.
Як повідомляє Nephrology Dialysis Transplantation, в дослідженні, яке тривало 12 років, взяли участь майже 5000 осіб, які страждають від ниркової недостатності. Вчені оцінювали щоденний рівень кофеїну, що міститься в каві, чаї та інших безалкогольних напоях, а також контролювали стан здоров'я добровольців, реєструючи всі випадки смерті і досі.
За даними вчених, ті, хто отримував 213 грамів кофеїну на добу, зменшили ризик передчасної смерті на 22% в порівнянні з тими, хто вживав менше 28,2 мг кофеїну на добу. Ризик смерті знизився на 26% у тих добровольців, які отримували в середньому 103 мг кофеїну.
Висновок португальських вчених: вживання кави у людей з нирковою недостатністю здатне зменшити ризик передчасної смерті.
Але, не дивлячись на безліч корисних властивостей, каву не можна назвати універсальним засобом від усіх хвороб. Як і будь-які ліки, при неправильному вживанні і наявності протипоказань кавовий напій може завдати шкоди. Щоб цього не сталося, дотримуйтесь простих правил вживання кави.
Всі дослідження про користь кави відносяться тільки до напою з свіжомелених зерен. Справа в тому, що в розчинній аналогу зберігається незначний відсоток корисних властивостей - не більше 10-15%.
У кожному зернятку натуральної кави міститься більше 2000 речовин, багато з яких корисні для організму. Це багате джерело білків, мікро- і макроелементів і вітамінів - таких, як B5, B2 і PP. В одній чашці напою присутній 1000 мг антиоксидантів - речовин, що уповільнюють процеси старіння і перешкоджають розвитку передракових змін. Саме антиоксиданти знижують ризик виникнення раку грудей, простати, а також раку печінки, прямої кишки і підшлункової залози.
Порада: щоб кава зберігла максимум користі, заварюйте напій з свіжомелених зерен..