Today.ua

Хто може вийти на пенсію в 45 років: у Пенсійному фонді назвали умову

Пенсійний фонд постійно посилює умови виходу на пенсію українським громадянам. Але нещодавно в ПФУ зробили приємну заяву, повідомивши, що деякі категорії українських громадян зможуть виходити на пенсію при мінімальному робочому стажі. І це незважаючи на те, що багато українців змушені виходити на заслужений відпочинок пізніше запланованого терміну.

Зазначається, що приємний сюрприз стосуватиметься тих, хто згідно із законодавством має право виходити на пенсію за "вислугу років" до досягнення загального пенсійного віку. Основною умовою призначення пенсії за вислугу років є наявність певного досвіду роботи, придбаного в установах і на посадах, які, в свою чергу, дають право на довгострокову пенсію.

Таке право мають працівники авіації, локомотивних бригад на залізниці та в метрополітені, працівники шахт, механізатори в портах, майстри на лісозаготівлях, деякі категорії театральних артистів, працівники небезпечних виробництв, сфери освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, інтернатів і будинків для літніх людей.

Щоб вам нарахували пенсію за "вислугу років" необхідно напрацювати мінімально необхідний стаж, досягти необхідного для певної категорії пенсійного віку і розірвати трудовий договір. Одночасно працювати і отримувати пенсію в Україні незабаром стане неможливим.

Мінімальний страховий стаж, що надає право працівникам сфери освіти виходити на пенсію за вислугою років, також буде щорічно зростати. З 1 квітня 2020 по 31 березня 2021 він становить не менше 28 років, а вже з 1 квітня 2021 по 31 березня 2022 – становитиме не менше 28,5 років. І так стаж буде збільшуватися з кожним роком на півроку.

Раніше повідомлялося, що працюючим пенсіонерам більше не будуть збільшувати пенсії. І якщо в Пенсійному фонді дізнаються, що пенсіонер працює і не повідомив їх про це, то з нього можуть стягнути штраф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ