Today.ua

Епіфаній розповів про зарплати священиків та доходи храмів ПЦУ

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній пояснив вірянам, яким чином фінансуються церкви в Україні та як формується дохід священнослужителів. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Ми не є держслужбовцями на відміну від, наприклад, системи, яка діє в Елладській православній церкві. В Греції. Це такий унікальний приклад того, що церква і держава єдині, не роз’єднані. А, згідно Конституції України, церква і держава роз’єднані між собою. А особливо, навіть якщо згадати церкву Київського патріархату, то вона ніколи не отримувала підтримки від держави", - розповів Епіфаній.

За його словами, бюджет церков формується за рахунок пожертв парафіян, які відвідують богослужіння, жертвують на храм, купують свічки, замовляють треби. Церкви Київського патріархату ніколи не отримували підтримки від держави, тому їм доводиться самостійно знаходити благодійників з України та з-за кордону, які б підтримували їх діяльність.

"Це, можливо, в Києві більш багаті парафії, які можуть утримувати достойно священнослужителя. Якщо ми поїдемо в будь-який район, навіть Київської області, то побачимо, що священик практично виживає. Він не має можливості навіть вижити за рахунок свого приходу. Він веде якесь господарство, він займається якоюсь навіть певною діяльністю для того, щоб забезпечити свою сім'ю", - додав Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ розповів, що священиків в Україні вистачає, але проблема полягає у тому, що громада не може утримати священнослужителя.

Нагадаємо, сьогодні, 3 лютого, у Софійському соборі відбулася церемонія інтронізації нового предстоятеля Української Православної Церкви (ПЦУ) митрополита Київського і всієї України Епіфанія. У найближчий час відбудеться перше засідання Синоду, де будуть остаточно узгоджені, затверджені та призначені відповідні посади, які будуть діяти у подальшому для розвитку єдиної помісної православної церкви.

Раніше повідомлялося, що 6 січня предстоятель ПЦУ отримав від патріарха Варфоломія Томос про автокефалію Православної церкви України. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ