Український бургер із салом за рік подорожчав на 10%. Про це у своєму Facebook повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його словами, для перевірки вартості українського бутерброду №1 – підсмажених скибок житнього хліба з салом, або просто салбургера, було узято найпоширеніший спосіб приготування 8-10 грінок.
"Беремо житній хліб – 500 грам, свіже сало – 250 грам, соняшникову олію – 100 мл, часник – 30 грам, кріп – 20 грам і сіль – за смаком. Розрізаємо буханець хліба по діагоналі. Нарізаємо хліб шириною в один сантиметр для того, щоб підсмажені з обох сторін грінки всередині залишалися м'якими. Обсмажуємо хліб на сковороді з обох боків до хрусткої скоринки. Викладаємо грінки на тарілку, а зверху сало. А можна ще перекрутити сало, кріп і часник у м'ясорубці. Після цього ретельно перемішати отриману масу з сала, часнику й кропу, і скатати кульки. Ці кульки викласти на грінки", розповів рецепт невибагливого "перекусу" Олексій Дорошенко.
Житній хліб – 500 г. У січні 2018 року – 7,7 грн, рік по тому – 9,3 грн. Індекс зростання +21%.
Сало – 250 г. На початку 2018 р – 18грн, у 2019 р – 19,2 грн. Ціна зросла на 6%.
Олія соняшникова – 100 мл. Січень 2018 р – 3,4 грн, січень 2019 р – 3,5 грн. Купуємо на 3% дорожче.
Часник – 30 г. У 2018р – 1,8 грн, у 2019 р – 1,7 грн. Вартість зменшилась на 5%.
Кріп – 20 г. Початок 2018 р – 2,4 грн, у січні 2019 р – 2,9 грн. Зростання за рік відбулось на 21%.
У січні 2018 року для приготування 8-10 грінок із салом потрібно було витратити 33,3 грн, а за рік – 36,6 грн. Тобто на 10% дорожче, резюмував Олексій Дорошенко.
Нагадаємо, раніше ми повідомляли, як в Україні здорожчав борщ.