Today.ua

Експерти підрахували, на скільки в Україні подорожчали “шкідливі“ для здоров'я бутерброди

Звичайні бутерброди із ковбасою, які в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає не корисними для здоров'я, за рік подорожчали на 15%. Про це у своєму Фейсбук повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, для порівняння експерти узяли найпоширеніший серед громадян "рецепт" для приготування 12 "порцій" швидкого перекусу, для якого знадобиться батон вагою 500 грам, варена ковбаса – 400 грам та 100 грам вершкового масла.

Батон – 500 г. У січні 2018 року батон, в середньому по країні, коштував, за офіційними даними, 10,3 грн, а в січні 2019 року вже 12,8грн. Подорожчання за рік склало 24%.
Ковбаса варена першого гатунку – 400 г. На початку 2018 р коштувала 33 грн, а в січні 2019 р – 37,5 грн. Ціна зросла на 14%.
Масло вершкове – 100г. 2018 р – 17,9 грн, 2019 р – 19,9 грн. Дорожче на 11%.

Середня заробітна плата за рік збільшилась на 20%, мінімальна - на 12%, середня пенсія - на 7%, нагадав голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

"З цього можна зробити висновок, що для тих, хто отримує пенсію та мінімальну оплату, звичайний бутерброд став менш доступним", припустив Олексій Дорошенко.

У січні 2018 року для приготування 12 бутербродів з ковбасою витрачалося 61,2 грн, а за рік вартість зросла до 70,2 грн., тобто на 15%.

Виходить, що кожен бутерброд коштує по 5,9 грн, підрахував екперт.

Нагадаємо, підсмажені скибки житнього хліба з салом за рік подорожчали на 10%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ