Today.ua

Друга хвиля коронавіруса очікується вже восени: як не заразитися

Друга хвиля коронавіруса в Україні очікується попередньо у середині листопада, розповів епідеміолог, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін. На даний час в країні на піку знаходиться перша хвиля. За останні два тижні кількість нових хворих за добу досягає не менше 800 осіб, що свідчить про негативну тенденцію.

Восени завжди загострюються сезонні захворювання, а в цьому році до них приєднається ще й коронавірус. Щорічно, навіть за найсприятливішого прогнозу, ГРЗ хворіють від 5 до 8 мільйонів громадян. В цьому році очікується ще більше.

"Так, ми очікуємо її вже восени. Більше того, коли нас мало не щодня годували інформацією про те, що прийшов черговий пік, ми цього не бачили. У нас триває перша хвиля, і вона знову наростає. Ми за час карантину в Україні повинні були готуватися до найгіршого варіанту, але ми цього не зробили. Тому нас чекає, на жаль, неприємна картина", — розповів епідеміолог.

Щоб не заразитися коронавірусом, потрібно дотримуватися важливих правил. Про них всі знають, але багато хто вже перестав дотримуватися.

Андрій Александрін рекомендує в першу чергу навчитися оцінювати ризики, особливо заходячи в закрите приміщення. Потрібно перестати бути толерантними, коли в нашому суспільстві прийнято, що хтось може прийти з простудними захворюваннями в закрите приміщення.

Соціальна безпечна дистанція залишається важливою для всіх. У черзі не потрібно підходити один до одного ближче ніж на 2 метри, у транспорті треба займати тільки сидячі місця, тощо.

Влітку особливо важливо провітрювати приміщення. Кондиціонери і опалення сушать повітря, від цього пересушуються слизові, і організм стає більш вразливим до інфекційних об'єктів.

Мити руки з милом потрібно не просто для галочки, а якісно. Якщо під рукою немає мила, обов'язково обробіть руки антисептиком або вологими серветками.

Раніше у Міністерстві охорони здоров'я зробили критичну заяву про те, що коронавірус у світі активно мутує, через що ефективність вакцини від коронавіруса, яка зараз розробляється, знаходиться під питанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ