Today.ua

До кінця року тарифи на газ можуть зрости на чверть

У Національному банку очікують на відновлення співпраці з МВФ після візиту місії, що розпочала роботу в Києві сьогодні, 6 вересня.

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб заявив, що українцям слід очікувати на зростання тарифів на газ десь на 25% цього року, та на 15% - наступного. За його словами, комунальні тарифи - це 20% у зростанні споживчих цін. Якщо підвищення тарифів все-таки відбудеться, це додасть 1,2% до загальної інфляції.

Для того, щоб призупинити інфляцію, Нацбанк вирішив вчетверте за цей рік підвищити облікову ставку - із 17,5% до 18%. Це означає зростання вартості кредитів для всієї економіки.

В НБУ і надалі називають відновлення співпраці з МВФ ключовою умовою збереження фінансової стабільності в країні, яка увійшла у період пікових виплат по зовнішньому боргу.

Разом із тим, тут поки що дотримуються прогнозу, що на кінець року у валютних резервах країни буде 20,7 млрд доларів, - заявив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Лише за перше півріччя цього року трудові мігранти перерахували до України 6,35 млрд доларів. До кінця року НБУ очікує отримати 11 млрд доларів.

Для порівняння, за даними Державної служби статистики, прямі іноземні інвестиції в Україну за січень-червень 2018 року становили 1,26 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ