Today.ua

“Далеко не втече“: Портнов розповів, що Гонтарєвій прийшов час розплатитися

Юрист Андрій Портнов заявив, що екс-главу НБУ Валерію Гонтареву можуть незабаром оголосити в розшук за виведення коштів з "Укроборонпрому". За його прогнозами, її чекають дві повістки на допит, у разі нез'явлення - звернення до суду, розшук та початок процедури екстрадиції з Великобританії, що займе близько трьох тижнів.

За словами юриста, на всіх документах, причетних до корупційних схем, стояв підпис Гонтарєвої.

Відомо, що в даний час Гонтарєва ховається в Лондоні і намагається отримати там політичний притулок. Але вчора стало відомо, що їй його не видадуть.

Згідно Женевської конвенції 1951-го року, політичний притулок у Великобританії може просити людина, що має серйозні підстави побоюватися переслідування на території рідної держави. Причиною також може бути її політична позиція.

Як з'ясувалося раніше, політичний притулок Валерія Гонтарєва шукає на підставі підозр, оголошених у квітні 2019 року, оголошених прокурором ГПУ Костянтином Куликом. Підозра грунтується на фактах сприяння "злочинній організації" Януковича у незаконному заволодінні чужим майном, а саме грошима ПАТ "Аграрний фонд" на суму більше двох мільярдів гривень.

У зв'язку з тим, що Гонтарєва до оголошення підозри благополучно проживала на території Великобританії, і притулку не просила, цього вже достатньо для відмови їй з формальних причин.

У своєму недавньому інтерв'ю Петро Порошенко дуже схвально відгукувався про екс-голову Національного банку. За його словами, в Україні ще ніколи не було такого голови НБУ, який би відновив роботу фінансово-банківської системи.

"Тільки ледачий не кидав у мене каміння за Гонтарєву. ... Я стверджую, що все, що робила Гонтарєва, вона робила на користь України з високим професійним рівнем, з нульовою толерантністю до корупції", - зазначив Порошенко.

Раніше Today.ua повідомляв, що екс-глава Національного банку Валерія Гонтарєва передбачала ліквідацію ПриватБанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ