Today.ua

Чистий четвер: що заборонено робити в цей день і чому прийнято купатися

Чистий четвер відзначається в цьому році 16 квітня, за три дні до Великодня. Кожен день Страсного тижня присвячений певним ритуалам. Згідно з традиціями, в четвер напередодні Воскресіння Христового, віряни згадують останні дні Ісуса Христа перед розп'яттям.

У четвер, за день до страти, Ісус зібрав своїх учнів за Таємною вечерею і помив їм ноги перед трапезою. Раніше це було традицією, але це робили тільки слуги. Обмивши ноги учням, Ісус тим самим показав, що прийшов у цей світ заради служіння людям.

В четвертий день Страсного тижня рано-вранці, до сходу сонця, прийнято було вмиватися, вимовивши перед цим молитву. Також, за традицією, потрібно приймати у Чистий четвер ванну з травами. У народі вірили, що це принесе здоров'я і красу на весь наступний рік.

Господині активно в цей день готувалися до Великодня. В хаті прибирали, мили вікна, хто не встиг. А після обіду пекли паски та фарбували яйця. В не прибраному приміщенні готувати великодню їжу було заборонено, тому жінки дуже ретельно підходили до питання чистоти.

Хорошою прикметою було стригти волосся в Чистий четвер. Вважалося, що це рятує від пристріту і хвороб.

За народними традиціями, в цей день ні в якому разі не можна давати або брати в борг. Якщо позичити щось в Чистий четвер, то ви віддасте своє здоров'я і добробут. А ось допомагати нужденним було не заборонено. Віддаючи непотрібні вам речі, ви звільните місце для чогось корисного.

Протягом всього Страсного тижня заборонено проводити ритуали хрещення та вінчання. Також прийнято дотримуватися посту. Вважалося, що якою буде погода у Чистий четвер, така буде і на Вознесіння Господнє.

Раніше повідомлялося, в якій із днів Страсного тижня заборонено пекти паски і фарбувати яйця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ