Today.ua

Через борги за “комуналку“ в Україні можна стати банкрутом: що потрібно знати

Тепер громадяни України, які мають заборгованість, яку вони не в змозі погасити, зможуть оголосити себе банкрутами. 21 жовтня 2019 року набрав чинності Кодекс за процедурами банкрутства. Завдяки процедурі банкрутства українцям створять умови для погашення заборгованості і які зможуть очистити свою кредитну історію. У яких умовах українець може бути оголошений банкрутом? Який борг вважається за законом критичним? Які наслідки для людини буде мати визнання його банкрутом? На ці питання відповів керуючий партнер консалтингової компанії «Фінансова студія» Євген Невмержицький.

- Фізична особа або підприємець може бути визнано банкрутом за рішенням господарського суду, - каже Євген Невмержицький. - Ініціювати процедуру банкрутства може сам боржник, якщо вважає, що не може покрити борги. Приводом для банкрутства можуть стати будь-які види заборгованості, в тому числі за комунальні послуги. Якщо людина, наприклад, живе в будинку, який обслуговувати не має фінансової можливості, і не платить за «комуналку» тривалий період, то, можливо, йому вигідно ініціювати процедуру банкрутства. В результаті буде реалізована його нерухомість, інше майно, що не є життєво необхідним. За рахунок цього покриється частина заборгованості, включаючи борги за «комуналку», а решту суму спишуть. Оскільки кожна ситуація є індивідуальною, всі обставини суд розглядає і визначає, яке саме майно життєво необхідно для боржника і його сім'ї і не підлягає реалізації.

Негативним наслідком є 5-річна заборона на самостійні види діяльності, такі як адвокатура, нотаріат, робота арбітражного керуючого, приватного виконавця. Протягом п'яти років діє заборона на отримання кредитів, порука, надання застави без зазначення факту банкрутства. При реєстрації підприємницької діяльності необхідно також вказувати факт банкрутства.

Банкрутство фізичних осіб будуть розглядати господарські суди з участю арбітражного керуючого.

Зазначимо, що Кодекс законів про банкрутство також передбачає продаж майна боржників на електронних аукціонах "ProZorrо".

Нагадаємо, Верховний суд України виніс рішення про неможливість виселення з іпотечного житла за позовом неволодіючого власника, що придбав майно з такими ризиками в іпотекоутримувача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ