Today.ua

Брак коштів: українські водоканали можуть перейти на погодинну подачу води

Асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства "Укрводоканалекологія" припускає, що вже з 20 серпня українські водоканали можуть перейти на погодинну подачу води. Про це повідомила віце-президент асоціації Ольга Бабій.

Вона зазначила, що це може статися через брак коштів на оплату електроенергії в тарифі підприємств.

"Якщо ми чуємо, що водоканал відключений від електроенергії, причина одна - не покривається тариф, немає коштів для розрахунку. Якщо з 20 серпня деякі міста будуть заявляти про перехід на погодинну подачу води, щоб всі розуміли цю причину", - повідомила Бабій.

За її словами, перехід на погодинну подачу ресурсу може відбутись в першу чергу в містах обласного значення, де бюджети комунальних підприємств не можуть розрахуватися за електроенергію. Це, зокрема, Ужгород, Житомир, Суми та інші.

Віце-президент "Укрводоканалекології" наголосила, що з запуском нового ринку в липні сталася "безпрецедентна ситуація" - одноразове підвищення вартості електроенергії на 25% для комунальних споживачів.

У той самий час, за її словами, тариф належним чином ніяк не був переглянутий з боку регулятора.

"Ми звертаємося до органів прокуратури, Служби безпеки, Ради нацбезпеки, Адміністрації президента і Кабміну терміново втрутитися в ситуацію. Тому що ми бачимо, що якщо ситуація законодавчо не врегулюється до 20 серпня, ми будемо мати відключення від електрики водоканалів, а згодом техногенні аварії в містах України", - додала вона.

Раніше повідомлялось, що тарифи на холодну воду можуть підвищитись на 15%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ