Today.ua

Боржники за “комуналку“ зможуть оголосити себе банкрутами

Президент України Петро Порошенко підписав Кодекс з процедур банкрутства, який дозволяє українцям, що мають борги за комунальні послуги, визнавати себе банкрутами. Закон набере чинності через шість місяців.

Керуючий партнер консалтингової компанії «Фінансова студія» Євген Невмержицький розповів, чого чекати простим людям та боржникам за комунальні послуги від нового Кодексу з процедур банкрутства.

- Фізична особа або підприємець може бути визнаний банкрутом за рішенням господарського суду. Дане рішення приймається в результаті розгляду процедури банкрутства згідно з прийнятим кодексом, а саме — статей про відновлення платоспроможності боржника, - каже Євген Невмержицький. - Ініціювати процедуру банкрутства може сам боржник, якщо вважає, що не може розплатитися з боргами, для нього краще пройти процедуру, в результаті якої буде покрита частина боргових зобов'язань за рахунок реалізації його майна, а решту суму спишуть.

Приводом для банкрутства можуть стати будь-які види заборгованості, в тому числі за комунальні послуги. Якщо людина, наприклад, живе в будинку, який обслуговувати не має фінансової можливості, і не платить за «комуналку» тривалий період, то можлива ситуація, в якій для нього більш вигідно ініціювати процедуру банкрутства. В результаті буде реалізована його нерухомість, інше майно, що не є життєво необхідним. За рахунок продажу покриється частина заборгованості, включаючи борги за комунальні послуги, а решту суму спишуть. Оскільки кожна ситуація є індивідуальною, всі обставини розглядаються судом і визначається, яке саме майно життєво необхідно для боржника і його сім'ї і не підлягає реалізації.

Нагадаємо, Верховний суд України виніс рішення про неможливість виселення з іпотечного житла за позовом неволодіючого власника, що придбав майно з такими ризиками в іпотекоутримувача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ