За рік звичайний український борщ подорожчав на 16%, а його вегетаріанський аналог – аж на 70%. Про це у своєму Facebook розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його словами, для порівняння було узято найпростіший рецепт традиційної української першої страви, якого вистачить на 10 великих тарілок: свинина – 600 гр, картопля та буряк – по 500 гр, капуста – 300 гр, морква та цибуля – по 200 гр, вода – 3 л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200 гр, а також головка часнику вагою 50г.
Пісний борщ готувався за таким же рецептом, але без м’яса та сметани, зазначив Олексій Дорошенко, попередивши, що у вартість борщ не включили воду та спеції, осікільки вони практично не впливають на динаміку ціни.
Інші ж інгрідієнти пораховані за середніми цінами в країні, згідно офіційних даних.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
За рік вартість борщу з м’ясом зросла на 16 %, або на 14,9 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 104,8 грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 89,9грн. На початку цього року тарілка борщу коштувала 10,5 грн.
Свинина – 600 гр. У січні 2018 року – 66 грн, у січні 2019 року - 70грн. Зростання за рік на 6%.
Картопля – 500 гр. Січень 2018 року – 3,2 грн, за рік – 4,7 грн. Картопля подорожчала на 47%.
Буряк – 500 гр. Початок минулого року – 3,5 грн, січень 2019 р – 6,2 грн. Ціна зросла на 77%.
Капуста – 300 гр. У 2018 р – 1,5 грн, у 2019 р – 3,4 грн. Вартість зросла більше ніж у два рази.
Морква – 200 гр. На початку 2018 року – 1,4 грн, у січні 2019 р – 2,5 грн. Зростання на 78%.
Цибуля – 200 гр. 2018 р – 1,1 грн, 2019 р – 3,7 грн. Зростання за рік відбулось більше ніж в три рази.
Часник – 50 гр. Січень 2018 р – 3 грн, у 2019 р – 2,8 грн. Вартість зменшилась на 5%.
Сметана - 200 гр. У січні 2018 р її можна було придбати за 10,2 грн, а на початку цього року за 11,5 грн. Вона подорожчала на 13%, або ж на 1,3 грн.
За рік вартість пісного борщу зросла на 70%, або ж на 9,6 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 23,3 грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 13,7 грн, пригадав Олексій Дорошенко.
Нагадаємо, раніше Олексій Дорошенко спрогнозував, що вже навесні борщовий набір коштуватиме ще на 20% дорожче, адже овочі виростуть в ціні від 9% до 25%.