Today.ua

Білорусь знайшла альтернативу російській нафті

Президент Білорусії Олександр Лукашенко доручив уряду опрацювати питання про альтернативні варіанти поставки нафти в республіку.

За словами глави держави, після того як завершиться модернізація двох нафтопереробних заводів у країні, Білорусія зможе закуповувати нафту для подальшої переробки не тільки у Росії.

«Я вже давно поставив завдання, і нам треба його вирішити: відкрити альтернативні поставки нафти через балтійські порти. Якщо литовці не згодні, з латишами домовитися і закуповувати цю нафту», — підкреслив Лукашенко.

Він додав, що нафту можна буде переробляти на Новополоцькому НПЗ і забезпечувати нафтопродуктами балтійські республіки. За його словами, для країн Балтії це буде вигідніше, ніж купувати нафту за світовими цінами.

Білоруський лідер розкритикував анонсовані російською стороною податкові зміни, за якими нафту продаватимуть Білорусі за завищеними світовими цінами.

Раніше Олександр Лукашенко заявив про те, що Росія може втратити "єдиного союзника на західному напрямку" через відсутність домовленостей щодо компенсації за податковий маневр у нафтовій сфері.

Також Лукашенко спростував інформацію щодо можливого об'єднання Білорусі з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ