Today.ua

Біг для схуднення: з чого почати тренування

Схуднення за допомогою однієї тільки дієти можливе, однак результат може бути непередбачуваним: жир зникне, зате нетреновані, в'ялі м'язи стануть дуже помітними. Якщо ви вирішили зміцнити здоров'я і заодно схуднути, то починати робити це потрібно максимально правильно. Для цього важливо поступово збільшувати навантаження, а також вибрати відповідний час для тренувань.

Якщо ви вирішили бігати для схуднення на вулиці, краще починати прямо зараз, поки відносно тепло. Біг в мороз без належної підготовки підвищує ризик застуди. Якщо ви плануєте займатися на біговій доріжці, тоді можна розпочати і взимку. Тренування повинні проходити у вечірній час: саме в другій половині дня жир спалюється найкраще. Втім, якщо це не ваш варіант, біг вранці теж відмінно. Вранці м'язи краще сприймають навантаження і допомагають позбавитися від зайвого.

Привчати тіло до навантажень потрібно поступово, час на адаптацію визначається вашою фізичною підготовкою. Оптимальний варіант - починати з пробіжки в 15-20 хвилин. Вранці це потрібно робити натщесерце, а ввечері - через дві години після прийому їжі або за годину до нього.

Існує три проміжку часу, коли м'язи краще за все готові до навантажень: з 6:30 до 7:30, з 11:00 до 12:00 і з 16:00 до 18:00. Якщо ваша мета - схуднути, намагайтеся підігнати режим тренувань під один із цих періодів.

Біг підтюпцем не допомагає спалювати жир. Справа в тому, що організм здобуває енергію із глікогену - цукру в клітинах організму. Цей процес може тривати до 50 хвилин, після чого запаси глікогену вичерпуються і організм переходить на запаси жиру. Це означає, що ви повинні пробігати підтюпцем як мінімум годину, а краще півтори (40-50 хвилин витрачається глікоген, решту часу - запаси жирових клітин).

Ідеальний варіант - інтервальний біг, коли ви чергуєте біг на межі своїх можливостей і швидку ходьбу. Наприклад, 100 м - біг підтюпцем, 100 м - ви спринтер, знову 100 - швидко-швидко йдете, і так 30-40 хвилин. Ще краще 100 м - спринт, 200 м - пробіжка підтюпцем. Додатковий плюс такого бігу - організм активно спалює жирові відкладення ще близько шести годин.

Не менш важливо, щоб заняття бігом приносили задоволення. Організм не повинен відчувати стрес, інакше процес схуднення серйозно сповільниться.

Вибирайте легкий і зручний одяг і взуття для бігу. Ніде не повинно тиснути, натирати і сковувати рухи. Якісне бігове взуття допоможе уникнути травм під час тренувань на асфальті.

Раніше повідомлялося, як фізичні вправи прискорюють процес схуднення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ