Головне управління Держпотребслужби у Києві зафіксувало випадок захворювання жителя столиці ботулізмом. За попередніми даними, киянин вживав рибну продукцію, яку придбав у супермаркеті «АТБ-МАРКЕТ». Зазначається, що фахівці Держпотребслужби провели позапланову перевірку столичного АТБ по вул. Полковника Потєхіна, де були відібрані зразки рибної продукції.
Дослідження Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи виявили токсини ботулізму в зразку проб в'яленого товстолобика 1-го сорту, виробника ТОВ «ТАМАКО ІНВЕСТ». Було прийнято рішення зупинити реалізацію зазначеної рибної продукції.
До того, що захворіти на ботулізм після вживання в'яленої або копченої риби, куплених в супермаркеті, ми майже звикли. Але тепер під підозрою виявилися і рибні консерви. Про це також повідомляє Головне управління Держпродпотребслужби в Києві. Хворий ботулізмом житель Софіївської Борщагівки Києво-Святошинського району вживав рибні консерви «Скумбрія атлантична натуральна з додаванням олії» ТМ «Аквамарин», куплені в одному з супермаркетів мережі «Білла-Україна». Фахівці почали перевірку магазинів.
Медики закликають: не купуйте ліверну і кров'яну ковбасу, буженину, шинку, копчену і солену рибу, консервовані гриби з рук випадкових людей. Якщо сумніваєтеся в безпеці їжі, прокип'ятіть її протягом десяти хвилин — це зруйнує токсин ботулізму.
Раніше в Києві 6-річна дитина потрапила в лікарню з ботулізмом.