Today.ua

“Зупинятися не зобов’язані“: у яких випадках водії повинні виконувати вимоги службовців Нацгвардії

З 1 серпня військовослужбовці Національної гвардії України почали патрулювати вулиці українських міст, виконуючи завдання з охорони громадського порядку у складі самостійних піших патрулів. Раніше вони несли службу спільно зі співробітниками поліції, але тепер усі завдання з охорони громадського порядку (перевірка документів особи; опитування особи; поверхневий огляд; тощо) вони виконуватимуть самостійно.

Відповідно до пункту 1 частини 1 ст. 13 закону України "Про Національну гвардію України" військовослужбовці Нацгвардії, крім усього, мають право зупиняти транспортні засоби. Але справа у тому, що Правила дорожнього руху України (ПДР) зобов’язують водія зупинитись лише на вимогу поліцейського, працівника пункту габаритно-вагового контролю, та на ділянках доріг у межах прикордонної смуги та контрольованого прикордонного району, – уповноваженої особи Держприкордонслужби.

Чітко прописаний в Правилах дорожнього руху і регламент зупинки транспортних засобів.

Вимога про зупинку транспортного засобу подається поліцейським за допомогою:

Зважаючи на те, що нацгвардійці не є поліцейськими чи працівниками пунктів габаритно-вагового контролю та уповноваженими особами Держприкордонслужби), навіть якщо вони залучені до завдань з охорони громадського порядку, водії на їх вимогу зупинятись не зобов’язані.

За невиконання водіями вимог про зупинку з боку службовців Нацгвардії не може бути накладений штраф, бо Стаття 122-2 КУпАП "Невиконання водіями вимог про зупинку", яка регламентує такі штрафи, сформульована наступним чином:

Невиконання водіями вимог поліцейського, а водіями військових транспортних засобів - вимог посадової особи військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України про зупинку транспортного засобу, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі дев’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців.

Якщо військовослужбовці все ж намагатимуться зупиняти водіїв, останнім потрібно не лише посилатися на Правила дорожнього руху (які затверджені не Законом, а постановою Кабміну), а на ст. 19 Конституції України – найважливішого закону держави:

Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Раніше Today.ua повідомляв, що військові Нацгвардії будуть п’ять днів на тиждень по 6 годин охороняти громадський порядок, а всього в такому форматі залучать близько 2 тисяч патрульних, 100 автомобілів та 100 службових собак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ