Today.ua

Зоозахисник розповів, як заборона хутрових ферм в ЄС погіршила ситуацію зі шкуродернями в Україні

Сьогодні по всьому світу все активніше відмовляються від виробів з натурального хутра. Нещодавно Євросоюз заборонив хутрові ферми, а багато відомих брендів більше не шиють одяг з використанням натурального хутра. Це виробництво є не тільки антигуманним, але і шкодить екології.

В Україні також є ініціативи, спрямовані на те, щоб викорінити хутряну промисловість. Петиція про заборону виробництва хутра в кінці вересня цього року зібрала рекордну кількість голосів (більше 27 тисяч при необхідних 25 тисячах) і була передана на розгляд Верховної Ради. Проте, на законодавчому рівні це питання поки що не регулюється, а в країні продовжують вбивати тисячі тварин заради хутра.

Такі європейські країни як Великобританія, Нідерланди, Австрія, Чехія та Македонія почали масово відмовлятися від виробництва хутра і забороняти хутрові ферми. В Україну світові тенденції приходять із запізненням, і, якщо скрізь вже говорять про те, що це жорстоко і шкідливо, а світові бренди відмовляються від пошиву такого одягу, в нашій країні все ще продовжують функціонувати хутряні ферми.

Більш того, заборона хутряних ферм в країнах ЄС, не дивлячись на весь позитив, тільки погіршила ситуацію з хутровими фермами в Україні. Через те, що вітчизняне законодавство не забороняє діяльність таких підприємств і лояльно ставиться до очевидних екологічних загроз, європейські ферми почали масово переносити виробництво на територію України.

"Ми дуже давно говорили, що на тлі закриття ферм в Європі буде відбуватися серйозне перенесення всіх шкідливих виробництв в країни, що розвиваються. Зараз планується будівництво трьох ферм, яке в рази збільшить поголів'я хутрових тварин. Поки ми говоримо і подаємо петиції, бізнес працює дуже жваво. Заборонити і закрити існуючі ферми складніше, ніж не допустити відкриття нових", - розповів голова громадської організації "Єдина планета" Антон Вакуленко.

Саме організація "Єдина планета" проводить кампанію ХутроOFF, в рамках якої була створена петиція про заборону хутряних ферм.

"Наша основна вимога - хоча б ввести певний мораторій на відкриття нових ферм на період, поки йде розгляд петицій і пишеться законопроект. Підписання петиції - це хороший сигнал, але число ферм зростає, як і кількість тварин, які там страждають", - пояснив Вакуленко.

Нагадаємо, раніше в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, що на виготовлення однієї шуби в середньому потрібно 250 білок, 170 шиншил, 11 борсуків, 18 лисиць, 55 норок, 18 собак, 4 вовки, 80 соболів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ