Today.ua

Змінено механізм виплати пенсій: названо процедуру

Пенсійний фонд України змінює процедуру виплати пенсій для українських громадян, які проживають на тимчасово окупованій частині Донбасу. Новий проект передбачає скасування перевірок на дому і введення замість цього системи подвійної ідентифікації.

Правозахисники давно борються за спрощення механізму виплати пенсій жителям окупованого Донбасу. Проект поправок пропонує прибрати з постанови Кабміну скандальний пункт про проведення перевірок за місцем проживання громадян, які претендують на пенсії. Нову норму експерти оцінили позитивно.

У той же час, громадяни, які проживають на окупованій частині Донбасу і не мають статусу ВПЛ, в документі не враховуються і виплата пенсій для них не передбачена.

Перевірки документів за місцем проживання замінюються на систему подвійної фізичної ідентифікації отримувача пенсії. Згідно з нововведеннями, для отримання виплати громадянину доведеться двічі підтверджувати свою особистість — у Пенсійному фонді і «Ощадбанку».

Крім того, документ передбачає повторне введення нещодавно скасованих норм про припинення пенсійних виплат на підставі даних системи «Аркан».

Як повідомлялося, з 1 березня в Україні розпочалася автоматична індексація пенсій. Одноразова доплата до пенсійних виплат стосуватиметься тих пенсіонерів, які мають повний страховий стаж. Міністр соціальної політики Андрій Рева уточнив, що відчутні підвищення пенсій торкнуться 8 млн осіб.

Нагадаємо, Кабмін не буде перераховувати розміри пенсій для військових пенсіонерів в березні і квітні 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ