Today.ua

ЗМІ: Кабмін переніс підвищення вартості газу

Прес-секретар прем'єр-міністра України Василь Рябчук повідомив про те, що Кабмін продовжив дію спеціальних зобов'язань (PSO) з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною до 27 жовтня.

Через три роки після прийняття Закону "Про ринок газу в Україні", ринок не тільки не з'явився, а й має всі ознаки подальшої монополізації і усунення конкурентів державної НАК "Нафтогаз України". Поки що державної.

Енергетичний експерт Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський вважає, що настільки широко розрекламована кампанія по формуванню ринку газу в Україні стала нічим іншим як грандіозної схемою перерозподілу фінансових потоків у газовій сфері. Із заявлених спочатку цілей, "зухвалими реформаторами" "Нафтогазу" були досягнуті тільки зростання тарифів для всіх категорій споживачів, зростання енергетичної бідності українського населення і створення умов для недружнього поглинання підприємств газового господарства та комунальної енергетики.

Нагадаємо, Кабінет міністрів виявився перед складним вибором: підвищувати тарифи на газ або відмовлятися від співпраці з МВФ. Перше рішення, звичайно ж, вплине на зростання тарифів на гарячу воду і опалення, а друге - на подальшу долю гривні, що автоматично потягне за собою інфляцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ