Today.ua

Жертва у Верховній Раді: Геращенко відреагувала на заборону ходити на роботу

Народний депутат від партії "Європейська солідарність" Ірина Геращенко відреагувала на заборону відвідувати Верховну Раду протягом п'яти пленарних днів через свій емоційний виступ у бік колег зі "Слуги народу". Як відомо, 13 вересня Комітет Верховної Ради з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи українського парламенту рекомендував прийняти рішення про позбавлення Ірини Геращенко права брати участь у засіданнях Верховної Ради через те, що вона порівняла представників фракції “Слуга народу” із “зеленими чоловічками”, які захопили Крим в 2014 році.

"Європейська Солідарність" виступає категорично проти створення прецеденту, коли представника опозиції позбавляють права голосу тому, що його виступ із трибуни не подобається владі", – сказано в заяві Геращенко, яку опублікувала прес-служба "ЄС".

За словами Геращенко, вона стала першою жертвою антидемократичних рішень в той час, як сама відстоювала право депутатів на незалежність.

"Я приклад першого прецеденту, коли народного депутата України, який представляє мільйони виборців, намагаються позбавити права голосу і виступу в парламенті. Це є порушенням Конституції і прав виборців. Я розумію, що комусь то може не подобатися інша думка, але обов'язок влади – поважати права меншості", – зазначила нардеп.

На її думку, українське суспільство сьогодні бачить перед собою серйозні загрози. Оцінка демократії і парламентаризму, коли намагаються ввести імперативний мандат, обмежити право депутата на подачу поправок - все це Геращенко вважає серйозною небезпекою.

"Ці дії – це спроба залякати мене і нашу політичну силу. Мене щиро дивує поведінка "слуг", тому що в дійсності ми своїми діями сьогодні захищаємо їх право бути не кнопочками зеленими, а депутатами. Адже депутат має право на виступ, позицію, голос . Якщо зараз це буде проголосовано, то наступними жертвами стануть інші депутати. Апелюючи до здорового глузду я роблю все, щоб захистити парламент і уряд", – резюмувала Геращенко.

Як повідомляв Today.ua, екс-президент України Петро Порошенко заявив, що спроба позбавити співголову фракції "ЄС" Ірину Геращенко права участі в засіданнях Верховної Ради демонструє "тривожну тенденцію до згортання демократії" в країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ