Today.ua

Зеленський знову підвищує зарплати чиновникам: усі обмеження зняті

Президент України Володимир Зеленський прийняв рішення повернути високі зарплати чиновникам і депутатам, які були "урізані" на початку карантину. Відповідний закон "Про внесення змін до Закону України про державний бюджет на 2020 рік" вже прийнятий і набув чинності.

Відповідно до закону, Кабінету міністрів дозволять скасовувати обмеження по зарплатах в державних компаніях, прийнятих раніше на час дії карантину.

Зокрема, Кабмін має право на період карантину скорочувати терміни дії обмежень, заборон, пільг і гарантій, встановлених раніше. Заборонено скасовувати обмеження тільки в разі, коли таке скасування може призвести до порушення конституційних прав і свобод.

Першим докарантинні зарплати повернули суддям і банкірам, які отримували від 47 тисяч гривень. В кінці серпня суд визнав обмеження їх зарплат у зв'язку з карантином, неконституційним.

У той же час, з зарплатами вчителів і медиків в Україні поки що плутанина. Обіцянки є, але "шалених" надбавок ні ті, ні інші, поки що не отримали. Нещодавно в Міністерстві освіти анонсували скасування низки постанов уряду про нарахування 30% надбавок педагогам, які нібито були прийняті чиновниками Міносвіти з порушенням закону. І все це в умовах карантину, коли школи не мають можливості забезпечити вчителів засобами індивідуального захисту, і маски з антисептиками вони змушені купувати за власні кошти. Отже чутки про поетапне підвищення мінімального педагогічного окладу до рівня 4 прожиткових мінімумів так і залишаються чутками.

Раніше повідомлялося, що буде з середньою зарплатою українців до кінця року на фоні прискорення інфляції, зростання курсу долара і подорожчання енергоносіїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ