Today.ua

Зеленський змінює правила отримання субсидій: що чекає на українців

Команда Президента України Володимира Зеленського збирається змінити правила отримання субсидій на житлово-комунальні послуги. Про це повідомив представник Президента в уряді Андрій Герус на своїй сторінці в Facebook.

"Станом на січень 2018 року, 6,9 млн домогосподарств користувалися субсидіями. В силу різних рішень і подій, станом на січень 2019 року кількість субсидіантів було зменшено аж до 3,6 млн домогосподарств. Це вилилося в зниження платіжної дисципліни, збільшення боргів за житлово-комунальні послуги", — зазначив Герус.

За його оцінками, мінімум 1-1,5 млн незабезпечених домогосподарств обгрунтовано мають право на субсидії.

"Ми зараз розробляємо відповідні зміни до правил отримання субсидій, які дозволять збільшити кількість домогосподарств-субсидіантів на 1-1,5 мільйона ", — зазначив експерт.

Нагадуємо, субсидія на літній період нараховується тим сім'ям, яким допомога на оплату послуг ЖКГ була монетизована, та у яких за станом на травень-червень немає заборгованості за комунальні послуги.

Підвищення прожиткового мінімуму до 1963 грн, яке відбулося 1 липня, також буде враховуватися при розрахунку розміру субсидій для господарств. Середньомісячний дохід члена сім'ї поділять на два прожиткових мінімуми, помножать на 15% і на загальний дохід сім'ї. Отримана сума – це і буде обов'язковий платіж за комуналку, а решту має покрити держава.

Раніше Today.ua повідомляв, що в жовтні 2019 року уряд планує перейти до повної монетизації субсидій, яка буде призначатися лише у разі відсутності заборгованості за ЖКП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ