Today.ua

Зеленський скасує депутатську недоторканність: стала відома дата

Верховна Рада планує скасувати депутатську недоторканність 3 вересня. Напередодні, 29 серпня, має бути обрано президію Верховної Ради і склад нового Кабінету міністрів, які проголосують за законопроект №7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)".
Про це повідомляє інформаційний портал ZN.UА з посиланням на власні джерела.

Законопроектом пропонується скасувати депутатську недоторканність, внаслідок чого для притягнення до кримінальної відповідальності депутатів згода Ради не знадобиться. Для прийняття закону, що змінює Конституцію, потрібно щонайменше 300 голосів.

З одного боку, прийняття цього закону відповідає одній з основних обіцянок Володимира Зеленського. З іншого - допоможе йому за рахунок правоохоронців контролювати монолітність фракції.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що одним з перших законопроектів, який розгляне новообрана Верховна Рада, буде законопроект про зняття депутатської недоторканності. Згодом у партії "Слуга народу" заявили, що питання зняття депутатської недоторканності може бути замінено на її "істотне обмеження" в частині кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що не заперечує щодо зменшення кількості депутатів у Верховній Раді з 450 до 100. За словами президента, встановлений склад Ради обумовлений навантаженням на державний бюджет, чисельністю населення, кількістю виборців, виборчою системою, структурою парламенту, тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ