Today.ua

Зеленський розповів про ситуацію на митницях: “Якийсь час у нас не буде кави, лосося і хамона“

Володимир Зеленський, який сьогодні проводить нараду з представниками бізнесових кіл у Хмельницькому, розповів про те, що відбуватиметься найближчим часом на усіх митницях України.

Приводом для цієї розмови стала репліка одного з підприємців, який поскаржився на відсутність кави в магазині. Мовляв, йому пояснили, що на асортимент і ціну кави вплинула ситуація на Закарпатській митниці що склалася кілька днів тому. Йдеться про блокування кордону українськими силовиками, що спричинило бунт перевізників і конфлікт між прикордонниками та перевізниками.

Володимир Зеленський відповів на його репліку, пояснивши ситуацію, що виникла на пункті перетину кордону у Закарпатті. Президент каже, що поставив керувати тамтешньою обласною адміністрацією офіцера СБУ Олексія Петрова. Нікого з місцевих поставити не міг.

"Обов'язково куплять", - зауважив президент.

Голова ОДА почав наводити порядки на митниці. Як з'ясував голова ОДА, серед водіїв, що перетинають кордон, існував твердий тариф на перетин в обхід декларацій – 500 євро. Звісно, усі ці грошові збори йшли повз державний бюджет та осідали в кишенях "кураторів".

Це і спричинило конфлікт. Водії фур, що не могли перетнути кордон за звичним сценарієм, почали бунтувати.

"Ми змушені були підтягнути туди нацгвардію, війська. Ви таке бачили, щоб якісь маршрутчики викручували руки Нацгвардії України?" – каже президент.

Злам старих корупційних схем іде з велетенськими потугами, наголосив Зеленський. Ні митники, ні перевізники, які входять до одного харчового ланцюжка, не хочуть поступатись, бо і тій , і іншій стороні такі схеми вигідні. Натомість програє лише держава. Цієї проблеми кавалерійським наскоком не вирішити, вона потребуватиме тривалої боротьби.

"Я вам скажу. Що найближчі два-три роки ця боротьба триватиме на всіх митницях України. Якийсь час у нас може не бути кави, лосося, хамону – переживемо. Але всіх змусимо поважати закон", - підсумував президент.

Нагадаємо, на сайті президента України з'явилась петиція щодо скасування примусової вакцинації громадян та обов'язкового тестування. Автор петиції вважає, що такі  заходи порушують свободу і недоторканність громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ