Today.ua

Зеленський перейшов дорогу рейдерам: підписано важливий указ

У понеділок, 23 липня, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ "Про заходи з протидії рейдерству". Про це повідомили в прес-службі Офісу президента.

Зазначається, що документ містить набір інструментів, які будуть впроваджені найближчим часом для захисту власників бізнесу та протидії позбавлення їх майнових прав.

Указ передбачає розроблення та прийняття законопроекту для усунення прогалин в законодавстві, що дозволяють рейдерам знищувати бізнес і відбирати нерухомість. Зокрема, передбачається внести зміни в програмне забезпечення держреєстрів, що суттєво зменшить ризики і частоту рейдерства.

В Офісі президента серед ключових технологічних змін відзначають автоматичний моніторинг ризикових транзакцій з подальшим підтвердженням/зупинкою реєстраційних дій; створення бек-офісу, який буде переглядати транзакції з підвищеним ризиком; фото - і відеофіксація учасників транзакцій; введення додаткового підтвердження реєстраційних операцій (наприклад, SMS-пароль або MobileID) і додаткової авторизації учасників транзакції.

"Всі ці зміни допоможуть підприємцям вести бізнес безпечно і мінімізувати ризики рейдерства в Україні", - сказано в повідомленні.

За різними оцінками, протягом останніх шести років в Україні відбулося понад 3000 рейдерських захоплень.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський разом з керівниками Офісу президента їздив розбиратися з фактами рейдерства на базі комунального підприємства «Путровське» в селі Путрівка.

Також відомо, що в реєстрі Міністерства юстиції з'явилась нова послуга «Маячок»: якщо хтось заходить до Держреєстру і робить щось з даними про об'єкт, власнику приходить SMS. І він може відразу вжити заходів з порятунку бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ